Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi włoskich dań. Uwielbiamy makarony, pizzę, czy włoskie calzone. Zazwyczaj po przeprowadzce w nowe miejsce zawsze sprawdzamy, jakie lokale gastronomiczne nas otaczają. Nigdy nie wiemy, kiedy pojawi się nagły i niespodziewany głód. Dobra pizzeria w pobliżu miejsca zamieszkania to podstawa. Do pizzerii idziemy na szybką kolację, rodzinny obiad lub niezobowiązujące, wieczorne spotkanie. Z pizzerii korzystamy także wtedy, kiedy nie chce się nam wychodzić z domu. Szybki telefon i pizzeria Zielona Góra przygotuje dla nas smaczne danie, które dostarczy pod nasze drzwi. Na pizzy pojawić się może szynka, sos pomidorowy, pikantna kiełbasa nduja, czy karmelizowana czerwona cebula. Czego chcieć więcej?
Spis treści
Po czym rozpoznać dobrą pizzerię?
Jedna pizzeria różni się od drugiej. Część lokali reklamuje swoje prawdziwe, włoskie ciasto. Inne miejsca zwracają uwagę na wykorzystywane składniki. Dla jednych liczy się minimalizm i wysoka jakość produktów, a dla innych ważna jest mnogość składników, które lądują na placku. Jak więc rozpoznać prawdziwą i dobrą pizzerię? W prawdziwej pizzerii powinien znaleźć się dobry piec. Najlepszy jest taki, który opala się drewnem. Równie ważna są składniki, z których powstaje ciasto. Jeśli pizzerie korzystają z włoskiej mąki zero, to brzegi ciasta będą lekkie i wypełnione dużymi bąblami pełnymi powietrza. Prawdziwe ciasto na pizze nie może być gliniaste, ani zbyt ciężkie. Żadna dobra pizzeria nie pozwoli sobie także na podawanie pizzy, która się rozpada w rękach. Nawet jeśli ciasto jest bardzo cienkie, to pizza nie może się łamać. Jeśli taka sytuacja nas spotka, to lepiej zmienić pizzerię.
Pizzeria niejedno ma imię, czyli jakie połączenia smakowe są najlepsze?
Pizzeria Zielona Góra to przykład miejsca, które idzie z duchem czasu. W menu znajdziemy pizze wegetariańskie, wegańskie i klasyczne z wykorzystaniem składników mięsnych. Wśród dodatków nie brakuje prawdziwej, kremowej mozarelli, pomidorów pelatti pachnących włoskim powietrzem oraz niepowtarzalnych włoskich wędlin. Dużą popularnością cieszy się chrupiąca włoska pizza ze szpinakiem, mozzarellą, salami oraz jajkiem sadzonym. Równie popularna jest pizza, na której pojawiają się pomidorki koktajlowe, rukola, sere grana padano oraz pyszna szynka parmeńska. Na zainteresowanie nie narzekają także pizze klasyczne, takie jak capricosa, czy margherita.