Jesień w pełni? To znak, że to już najwyższa pora zerwać i zrobić użytek z darów natury charakterystycznych dla tej pory roku, które właśnie teraz dojrzewają i zarazem smakują najlepiej. Jednym z takowych są oczywiście śliwki, które występują w ciężkiej do zliczenia ilości odmian i smakują przepysznie nie tylko na surowo. Sposobów na podanie tych sezonowych owoców jest bowiem znacznie więcej niż mogłoby Ci się wydawać!
Jeśli więc w tym roku Twoja śliwka w ogrodzie bądź na działce obrodziła w naprawdę sporą ilość owoców i brakuje Ci pomysłów na to do czego je wykorzystać, to ten wpis jest właśnie dla Ciebie, ponieważ dziś podpowiemy Ci co możesz przygotować ze śliwek. Uwaga: po przeczytaniu całości możesz zgłodnieć.
Spis treści
3 pomysły na pyszności ze śliwkami z ogrodu
1. Powidła ze śliwek
Co zrobić ze śliwek z ogrodu? W zdecydowanej większości przypadków pierwszą odpowiedzią będą właśnie „powidła” i nic dziwnego, bo samodzielnie przygotowane smakują znacznie lepiej niżeli te ze sklepu. Jak je zrobić? W tym przypadku istnieje wiele kombinacji – jedni do powideł śliwkowych dodają tylko cynamon, drudzy rodzynki oraz rum, a jeszcze inni imbir, kardamon i ziele angielskie.
Niezależnie od wybranej wersji, sposób przygotowania powideł śliwkowych jest taki sam – umyte i obrane owoce przekłada się do garnka i zasypuje cukrem, smaży na wolnym ogniu, a następnie dusi przez kilka godzin i stopniowo podlewa wodą. Po wystudzeniu powidła przekłada się do lodówki i kolejnego dnia ponownie dusi, a później przekłada się je do wyparzonych słoików.
2. Kompot ze śliwek
Masz już śliwkowe przetwory? Jeżeli zostało Ci jeszcze trochę owoców (a konkretniej 3 kilogramy), to mamy dla Ciebie równie smaczną propozycję w postaci śliwkowego kompotu z goździkami idealnego na jesienne wieczory. Jego przygotowanie jest tak proste, że możesz przygotować go razem ze swoimi małymi pomocnikami chętnie podglądającymi, co dzieje się w kuchni.
Tym razem przygotuj 3 kg owoców, szklankę cukru, 2 litry wody, kilka ziaren kardamonu, kilka goździków oraz laskę cynamonu i przejdź do działania. Pracę zacznij od umycia śliwek oraz usunięcia z nich pestek i przełożenia ich do wysokiego garnka i zalania wodą. Po wykonaniu wcześniejszego kroku dopraw całość cukrem, goździkami, kardamonem oraz cynamonem i gotuj kompot przez ok. 30-40 minut. Po tym czasie przelej całość przez sitko do dzbanków i gotowe.
3. Śliwkowa nutella
Ciężko byłoby znaleźć osobę, która nie lubi tego słynnego, orzechowo-czekoladowego kremu, który równie dobrze smakuje na kanapkach i gofrach, jak i w naleśnikach, lodach, ciastach, babeczkach czy innych słodkościach. Nie da się jednak ukryć, że produkt ten ma niezbyt zdrowy skład, dlatego też warto poszukać równie smacznej alternatywy dla słynnego kremu. Ciekawą propozycją może być właśnie zdrowa, domowa Nutella ze śliwek, której przygotowanie nie jest zbyt trudne, a efekty są naprawdę zaskakująco udane.
Składniki:
- 10 daktyli
- 2 kg soczystych, dojrzałych śliwek
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 10 daktyli
- 0,5 szklanki cukru
- 10 łyżek kakao
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Obierz śliwki ze skóry i pozbądź się pestek, a następnie tą drugą czynność powtórz także w przypadku daktyli. Przełóż owoce do garnka i dopraw je cukrem oraz cynamonem, po czym gotuj całość przez 1 godzinę mieszając od czasu do czasu. Po upływie 60 minut pokrój czekoladę na mniejsze kawałki i dodaj do garnka wraz z kakao. Gdy całość się połączy dodaj olej kokosowy i gotuj śliwkowo-czekoladowy krem jeszcze przez 15 minut, po czym przełóż całość do słoików i zawekuj.
Rozbudziliśmy Twój apetyt na śliwki? Jeszcze więcej pomysłów na to, co przygotować ze śliwek z ogrodu znajdziesz tutaj: https://poradnikogrodniczy.pl/domowe-przetwory-ze-sliwek-na-zime.php – pyszne doznania smakowe gwarantowane.