Czerwone, intensywne i do tego z wysoką zawartością alkoholu. Oczywiście mowa tu o winie Primitivo, które wręcz uwielbiane jest przez koneserów owocowych trunków. Mimo, iż coraz częściej gości na naszych stołach to jednak niewiele osób zna jego zawiłą historię. Skąd pochodzi i jaką rolę odgrywa w winiarskim świecie? Zachęcam do zapoznania się z poniższym artykułem, z którego dowiecie się nieco więcej o tej odmianie winorośli.
Spis treści
Skąd pochodzi Primitivo?
Odmiana tejże winorośli kojarzona jest w głównej mierze z włoskim winem, które pochodzi przeważnie z Półwyspu Apenińskiego, a dokładniej z Apulii. Nic w tym dziwnego, ponieważ w tym rejonie uprawy szczepu Primitivo są największe, lecz czy rzeczywiście jest to włoskie wino? To pytanie zadaje sobie wielu amatorów tego trunku na całym świecie.
Wino Primitivo to czerwony szczep winorośli, który w różnych częściach świata znany jest pod innymi nazwami. We Włoszech to rzeczywiście Primitivo natomiast już w Kalifornii jego nazwa to Zinfandel, a w Chorwacji Crljenak. Warto również nadmienić, że dawniej Primitivo, Zinfandel i Crljenak uważane były za trzy różne szczepy winorośli. Dopiero badania przeprowadzone w latach siedemdziesiątych dowiodły, iż łączy je ten sam kod genetyczny. Jednakże patrząc na historię to wino Primitivo pochodzi najprawdopodobniej z Chorwacji.
Czym charakteryzuje się wino Primitivo?
Wino Primitivo produkowane we Włoszech jest bardzo smaczne i aromatyczne. Kosztując tego trunku możemy wyczuć różne owocowe nuty, lecz przede wszystkim jagodę i wiśnię. Niektórzy producenci decydują się na umieszczenie dojrzewających win do beczek z dębu amerykańskiego, co dodatkowo daje odczuć smak czekoladowy i waniliowy.
Zapach wina jest intensywny i trwały. Ma ono piękny rubinowy kolor przeważnie z fioletowymi refleksami. Ponadto ten gatunek raczej nie nadaje się do długiego leżakowania. Optymalny czas starzenia to od roku do pięciu lat.
Do jakich potraw podawać Primitivo?
Otóż wino Primitivo świetnie pasuje do dań kuchni włoskiej, a także do czerwonych i białych mięs. Jego mocny smak sprawia, iż świetnie będzie się komponowało na przykład z jagnięciną, cielęciną, pieczonym indykiem, lasagną, makaronami oraz pizzą. Idealnie pasuje również do dziczyzny, wędlin, czy serów. Dlatego będzie doskonałym dodatkiem do obiadu, czy uroczystej kolacji.
Należy pamiętać, by przed podaniem lekko schłodzić trunek, ponieważ jego temperatura powinna wynosić 10-16 stopni. Solidna struktura tego wina sprawia, że szczep Primitivo odbierany jest jako wyrób elegancki, o niepowtarzalnym uroku i oryginalnym smaku. Dzięki temu Primitivo jest coraz bardziej pożądanym produktem na całym świecie. Dlatego z całą pewnością warto go spróbować by na własnej skórze przekonać się o jego ciekawym, owocowym smaku. Jego cena również nie jest wygórowana, więc każdy śmiało może pozwolić sobie od czasu do czasu na zakup butelki do serwowanego posiłku. Właśnie dlatego wina Primitivo spotkały się z dużym zainteresowaniem ze strony klientów i obecnie są jednymi z popularniejszych w Polsce.
Najlepsze Primitivo można znaleźć w kategorii win włoskich w sklepie wybieramwino.pl. W tym sklepie znajduje się bardzo bogata oferta win wytrawnych z całego świata.