Dieta Dąbrowskiej to oferowany w m.in. w formie cateringu pudełkowego sposób odżywiania przyczyniający się do usunięcia toksyn z ludzkiego organizmu a tym samym polepszenia stanu zdrowia i zmniejszenia ryzyka pojawienia się wielu groźnych chorób, również nowotworowych.
Spis treści
Jak zatruwamy swój organizm?
Dr Dąbrowska uważa, iż spożywany przez nas wysokoprzetworzony pokarm przyczynia się do zaburzeń systemu immunologicznego, który zmylony wysokim poziomem toksyn w organizmie nie potrafi w skuteczny sposób rozpoznać i poradzić sobie z wieloma schorzeniami, co skutkuje coraz gorszym stanem zdrowia społeczeństwa.
Aby pozbyć się toksycznej zawartości, należy co pewien czas odtruwać organizm, w czym może dopomóc właśnie dieta Dąbrowskiej.
Jak działa dieta Dąbrowskiej?
Działanie diety Dąbrowskiej opiera się o tak zwany mechanizm autofagii. Polega on na tym, że pozbawiony glukozy organizm zaczyna sam oczyszczać się poprzez spalanie własnych tkanek, przy czym w pierwszej kolejności „rozprawia się” on z wszystkimi chorymi i niesprawnymi komórkami, które odnajdzie.
Dzięki autofagii oczyszcza się on ze swoich chorych elementów, a przy okazji następuje wyraźna redukcja naszej wagi. Aby tak się jednak stało, musimy pozbawić go codziennej dawki glukozy poprzez poważne ograniczenie dostarczanych mu produktów spożywczych. Dieta Dąbrowskiej jest formą rygorystycznego postu, który dopuszcza spożywanie jedynie ograniczonej ilości owoców i niskoskrobiowych warzyw, aby poprzez ograniczenie cukru doprowadzić do procesu autofagii.
1 faza – rygorystyczny post
Dieta Dąbrowskiej jest podzielona na 2 fazy, z których pierwsza jest bardzo restrykcyjna, ponieważ pozwala spożywać jedynie od 400 do 600 kalorii dziennie. Trwa ona 6 tygodni i pozwala ona na spożywanie dziennie 3 posiłków i 2 przekąsek złożonych jedynie z warzyw i owoców, które powinny być przygotowane w sposób jak najmniej przetworzony.
Choć dr Dąbrowska podkreśla, że najlepiej jest bazować przede wszystkim na surowych warzywach i owocach, można je spożywać także w formie duszonej, pieczonej lub gotowanej, w postaci zup lub kremów.
W przypadku owoców dopuszcza się spożywanie jabłek do 2 dziennie, a także niewielkie ilości cytryny, kiwi, grejpfruta i w minimalnych ilościach maliny, truskawki, jagody, borówki i porzeczki. Wskazane jest także picie zakwasu buraczanego oraz zjadanie kiszonek. Do dozwolonych warzyw należą: por, czosnek, dynia, cukinia, kabaczek, bakłażan, ogórki, pomidor, papryka marchew, buraki, seler, pietruszka, chrzan, rzepa, rzodkiew, różne rodzaje kapusty, kalafior, brokuł, jarmuż, rukola, kalarepa, różne rodzaje sałat, szpinak, botwinka, seler, szczaw, cebula, szczypiorek.
Czego nie dopuszcza druga faza diety?
Druga faza diety Dąbrowskiej nie dopuszcza jedynie mięsa słodkiego mleka, cukru białej mąki i ryżu oraz potraw smażonych i długo gotowanych. Dzienna kaloryczność spożywanych posiłków nie powinna jednak przekraczać 2000 kalorii.