Osoby, które kiedykolwiek szukały sposobu na dodatkowe wzmocnienie organizmu, prawdopodobnie spotkały się już z substancją o nazwie Colostrum. Wbrew pozorom jest nam ona znacznie bliższa, niż mogłoby się wydawać.
Colostrum (nazywane również młodziwem) to nic innego jak siara produkowana przez organizm wszystkich ssaków w ostatnich chwilach ciąży oraz tuż po porodzie. Choć jego właściwości, a także wygląd oraz zapach, różnią się od mleka, bywa określane „pierwszym mlekiem”.
Ze względu na cenne składniki tworzące Colostrum, wiele z nich znalazło zastosowanie w suplementach o działaniu wspierającym układ odpornościowy czy pokarmowy. Badania naukowe wciąż odkrywają też kolejne obszary, w których Colostrum może okazać się prawdziwym zbawieniem. (1)
Jednym z najchętniej używanych jest Colostrum bovinum, czyli siara pochodzenia bydlęcego. Jej popularność wynika przede wszystkim z faktu, że jest ona bardzo zbliżona do siary ludzkiej. To podobieństwo czyni z niej preparat wyjątkowo bezpieczny dla naszego organizmu – dotychczas, z wyjątkiem alergii na białko mleka krowiego (kazeinę), nie stwierdzono żadnych przeciwwskazań do jego stosowania.
Colostrum bovinum zawiera ponad 250 aktywnych składników, przez co naturalnie trudno byłoby wspomnieć o wszystkich. Skupmy się zatem na tych, które w największym stopniu wpływają dobroczynnie na ludzki organizm.
- Laktoferyna
To białko, które naturalnie występuje w organizmie, wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. W ten sposób staje się więc świetnym wsparciem w profilaktyce zachorowań, a także w trakcie zwalczania np. chorób sezonowych. To jednak tylko część jej dobroczynnego działania. (2)
Laktoferyna wpływa też pozytywnie na układ pokarmowy, wspomagając rozwój pożytecznych bakterii w jelitach. Odgrywa ponadto istotną rolę w regulacji gospodarki żelaza, które jest niezbędne do wytwarzania hemoglobiny i ogólnego prawidłowego funkcjonowania organizmu.
- Lizozym
Lizozym (białko kationowe), w połączeniu z laktoferyną, jest czynnikiem bakteriobójczym. Gdy do organizmu przedostaną się niechciane drobnoustroje, uaktywnia on odpowiedź odpornościową. (3)
- Laktoperoksydaza
To enzym, który przy obecności laktoferyny wykazuje silne działanie antybakteryjne. Powoduje także, że bakterie łatwiej poddają się działaniu leków, zwiększając ich wrażliwość na farmakoterapię. (4)
- Immunoglobuliny (przeciwciała)
Przeciwciała są w stanie m.in. neutralizować substancje toksyczne, działają przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Mogą także niwelować objawy alergiczne, przynosząc ukojenie i podnosząc komfort osób zmagających się z alergią. (5)
Występujące w Colostrum przeciwciała IgA pełnią również rodzaj powłoki antyseptycznej i chronią nabłonki przed wnikaniem do nich drobnoustrojów.
Po co potrzebne jest Colostrum?
Pierwotnie Colostrum przeznaczone jest dla nowo narodzonego malca, wspierając jego prawidłowy rozwój. Istotne są tu zwłaszcza przeciwciała siary, które kształtują układ immunologiczny i chronią młody organizm przed różnego rodzaju infekcjami.
Tak naprawdę jednak Colostrum, w tym Colostrum bovinum, z powodzeniem może być stosowane przez osoby dorosłe. Szczególnym wskazaniem jest tu obniżenie odporności (np. w wyniku dużego wysiłku fizycznego bądź antybiotykoterapii), a także problemy z układem pokarmowym lub budowa odporności u małych dzieci (np. podczas adaptacji do żłobka czy przedszkola).
Bibliografia:
1) Hałasa Maciej, Maciejewska Dominika, Baśkiewicz-Hałasa Magdalena, Machaliński Bogusław, Safranow Krzysztof, Stachowska Ewa; Oral Supplementation with Bovine Colostrum Decreases Intestinal Permeability and Zonulin Stool Concentration in Athletes. Nutrients 2017, 9, 370.
2) Małaczewska J., Rotkiewicz Z., Siwicki A. , Laktoferyna – mechanizmy działania przeciwwirusowego, https://www.researchgate.net/publication/267866486_Laktoferyna_-_mechanizmy_dzialania_przeciwwirusowego [dostęp online],
3) Zimecki M., Artym J.; Właściwości terapeutyczne białek i peptydów z siary i mleka; Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej.; 2005; 59: 309-323 [dostęp online],
4) Rak K., Bronkowska M; Immunologiczne znaczenie siary; Hygeia Public Health; 2014, 49(2): 249-254 [dostęp online],
5) Ulfman, L.H.; Leusen, J.H.W.; Savelkoul, H.F.J.; Warner, J.O.; van Neerven, R.J.J., Effects of Bovine Immunoglobulins on Immune Function, Allergy, and Infection. Front. Nutr. 2018, 5, 1–20